Ρατσισμός και διαθεματικές υπηρεσίες: Τι πρέπει να κάνω

Photo creator: Demetrius Freeman

Καθώς έχει αναζωπυρωθεί ο δημόσιος διάλογος για τον ρατσισμό, μετά την ρατσιστική δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία, είναι μία καλή αφορμή να αναστοχαστούμε την ευθύνη μας ως πολίτες, ως επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής στήριξης ή/και ως λευκά άτομα.

Πολλές-οί-ά από εμάς δείξαμε τα αντιρατσιστικά μας αισθήματα με σχετικά κείμενα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή με συμμετοχή σε πορείες αλληλεγγύης. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Όπως ισχύει και με ζητήματα σεξισμού, ομο/αμφι/τρανσφοβίας κ.λπ., έτσι και με τον ρατσισμό σε βάρος μαύρων/μη λευκών ανθρώπων, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε ευθύνη για την επιμόρφωσή μας, και όχι να αναμένουμε τα μέλη καταπιεσμένων κοινοτήτων να μας εκπαιδεύουν για την καταπίεσή τους. Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έχουμε ακόμα περισσότερο την υποχρέωση να διασφαλίζουμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι ασφαλείς και συμπεριληπτικές.

Επιπλέον, ειδικά σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, να θυμίσουμε από τη μία ότι η έναρξη των διεκδικήσεών της έγινε με τον αγώνα μαύρων τρανς γυναικών και θηλυκοτήτων στο Stonewall το 1969, όπως η Marsha P. Johnson, και από την άλλη ότι δεν μπορούμε να παρέχουμε ασφαλείς υπηρεσίες αν αυτές δεν είναι διαθεματικές και συμπεριληπτικές για όλες τις καταπιεσμένες ταυτότητες που μπορεί να φέρει ένα άτομο.

Στα παρακάτω Links θα βρείτε πολλές πηγές για την προσωπική σας επιμόρφωση: webinars, βιβλία, σημαντικά άρθρα εφημερίδων και χρήσιμο υλικό για ψυχολόγους/θεραπευτές-τριες και κοινωνικές-ούς λειτουργούς, καθώς και προτεινόμενα βιβλία από κουίρ/ΛΟΑΤΚΙ+ μαύρους-ες συγγραφείς, για την διαθεματικότητα των ταυτοτήτων τους.

Και βέβαια, ειδικά για τον κόμβο φυλετικού και έμφυλης ταυτότητας/σεξουαλικότητας, προτείνουμε όλα τα βιβλία του James Baldwin, σε αυτό το άρθρο ενδεικτικά κάποια από αυτά μαζί με άλλες προτάσεις.

*Ευχαριστούμε την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής για τις αναρτήσεις τους.