Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Oι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες είναι διπλά αόρατες-οι-α, και συχνά έχουν υποστεί έμφυλη ή/και σεξουαλική βία και βασανιστήρια στην χώρα προέλευσης, στην διαδρομή, αλλά και κατά την διαμονή τους στην Ευρώπη, ειδικά για όσο διάστημα διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες (camps και hot spots, αστεγία).

Τα δικαιώματά τους παραβιάζονται (και) κατά την διαδικασία της συνέντευξης ασύλου τους, δεχόμενες-οι-α κακοποιητικές ερωτήσεις, και πλήρη αμφισβήτηση του αυτοπροσδιορισμού τους.

Καμία υπηρεσία (ψυχικής) υγείας δεν μπορεί να είναι συμπεριληπτική, αν δεν είναι διαθεματική.

Μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω Links:

  • Σχετικό περσινό άρθρο των Emantes – International Lgbtqia+ Solidarity στο τεύχος Αόρατη Ιστορία (Επιμέλεια: Αγγελίδης, Παπαθανασίου, Χρηστίδη, έκδοση Η Εφημερίδα των Συντακτών)
  • Eνδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ύπατης Αρμοστείας
  • Προτεινόμενα εγχειρίδια για την έμφυλη βία που συμπεριλαμβάνουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα/πρόσφυγες

Μπείτε στο site whereloveisillegal.com (“εκεί που η αγάπη είναι παράνομη”) για να γνωρίσετε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και εμπειρίες από διαφορετικές χώρες προέλευσης όπου παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

 

*Περιγραφή πρώτης εικόνας: ένας τοίχος με τούβλα, μία rainbow γραμμή πάνω πάνω και ένα κείμενο με λευκά γράμματα πάνω στον τοίχο που γράφει: “I was traumatised and could not seek help from anyone. I had only 2 thoughts crossing my mind all the time. I either had to die or just run away.”

Ο νεότερος χάρτης (2019) της ILGA World για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και τις παραβιάσεις τους σε όλον τον κόσμο. Για την ανάλυση του χάρτη πληροφορίες εδώ: https://www.ilga-europe.org/sites/default/files/2019/full_annual_review.pdf