Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα

TW: αναφορά σε αυτοκτονία, διακρίσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα σήμερα και αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε την πρόσφατη ανάρτηση του Samos Lgbtqi+ Group, μιας ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων/ατόμων που αιτούνται άσυλο και βρίσκονται στο hot spot του νησιού.

Η ανάρτηση κσι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι διακρίσεις και η συστημική βία απειλούν την ψυχική υγεία και την ζωή των ανθρώπων με (πολλαπλές) μειονοτικές ταυτότητες.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος και ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι-ες-α ελεύθεροι-ες-α και ασφαλείς-ή.

Ως επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής στήριξης υπογραμμίζουμε διαρκώς την αναγκαιότητα διαθεματικών παρεμβάσεων και καταγγέλλουμε σταθερά τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που αιτούνται άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και την ενδοχώρα, και τις πολλαπλές συστημικές παραβιάσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΚΤΙ+ πρόσφυγες.

Η μετάφραση από την Μαριλίνα Αβάνη, ψυχολόγο, μέλος της επιστημονικής μας ομάδας.

……………………..

“Την περασμένη εβδομάδα ένα από τα μέλη της ομάδας μας προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Μετά από 1.5 χρόνο στο νησί οι πιέσεις από τις νομικές διαδικασίες και οι συνεχείς διακρίσεις λόγω της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητάς του έγιναν μη υποφερτές. Ευτυχώς έλαβε πρώτες βοήθειες, που έσωσαν τη ζωή του. Μας ζήτησε να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα.

Είμαστε συντετριμμένοι-ες-α και θυμωμένοι-ες-α.

Λέμε εδώ και πολύ καιρό πως οι συνθήκες στο camp δεν είναι κατάλληλες για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και χωρίς κάποια προστασία η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει.

Οι διακρίσεις είναι διάχυτες, η βία απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αυξάνεται και η ψυχική υγεία των μελών μας επιδεινώνεται όλο και γρηγορότερα.

Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας για επαρκή προστασία για όσα άτομα επιζητούν άσυλο λόγω τους σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Ως ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες δε θα έπρεπε να ζούμε στο φόβο ή να κρύβουμε την ταυτότητά μας. Θα έπρεπε να είμαστε προστατευμένοι και ασφαλείς.

Τα πράγματα χρειάζεται να αλλάξουν, προτού τα μέλη μας υποφέρουν περισσότερο. Ώστε να μην πρέπει να ζουν σε καθεστώς μόνιμου φόβου. Προτού χαθούν ζωές.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν μαζί μας, ώστε να προστατευτούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, προσφέροντας εναλλακτική διαμονή και διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους.”

………………………

**περιγραφή εικόνας: η πρωτότυπη ανάρτηση στα αγγλικά, σε λευκό φόντο, με το σήμα της ομάδας (το περίγραμμα του χάρτη της Σάμου σε rainbow χρώματα) πάνω πάνω.