Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας & της Τρανσφοβίας (IDAHOBIT)

 

Στις 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία αποπαθολογιοποιείται πλήρως, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αφαιρεί από το Διεθνές Στατιστικό Ταξινομικό Εγχειρίδιο Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD).

Το 1973 είχε προηγηθεί, μετά από ψήφισμα, η αφαίρεσή της από το αντίστοιχο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM).

Η γκέι εφημερίδα “The Chicago Gay Crusader”, ανακοινώνοντας αυτό το γεγονός ως το σημαντικότερο της χρονιάς, κυκλοφορεί με εξώφυλλο με τον σκωπτικό τίτλο:  “20.000.000 γκέι άνθρωποι θεραπεύτηκαν!”

Πριν το ψήφισμα είχε προηγηθεί συνέδριο της ΑΨΕ, στο οποίο μίλησε για πρώτη φορά για την εμπειρία του ψυχίατρος με διπλή ιδιότητα: επαγγελματίας ψυχικής υγείας και γκέι άνδρας.
Στην ομιλία του εμφανίστηκε με μάσκα και έκανε χρήση αλλοιωτή φωνής, για να μην αναγνωριστεί η ταυτότητά του, λόγω των συνεπειών που θα αντιμετώπιζε. Ήταν ο John Fryer.
Η τρανς κατάσταση αποπαθολογιοποίηθηκε από τον ΠΟΥ μόλις τον Μάιο του 2019. H επιστήμη δεν είναι ανεξάρτητη από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται και έχει κάνει πολλά λάθη.
Πλέον όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα.

Για δεκαετίες ΛΟΑΤΚ+ άτομα έχουν υποστεί θεραπείες μεταστροφής για να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου τους. Φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφορικές τεχνικές πρόκλησης σεξουαλικού ερεθισμού και πόνου, ακούσιες ψυχιατρικές νοσηλείες, ηλεκτροσόκ. Πολλές από αυτές τις θεραπείες, με τη μορφή της ψυχοθεραπείας και της ψυχιατρικής υποστήριξης συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, και στην Ελλάδα, πολλές φορές σε ΛΟΑΤΚ+ παιδιά.

Το φετινό σύνθημα για την 17η Μαΐου είναι: “breaking the silence”.
Σπάμε τη σιωπή λοιπόν για την συνεχιζόμενη παθολογιοποίηση και τις διακρίσεις που υφίστανται ακόμα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συχνά από ειδικούς ψυχικής υγείας.
Αναλαμβάνουμε τον ρόλο μας ως επαγγελματίες υγείας στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όσες-οι-α από εμάς στο Orlando LGBT+ είμαστε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εμφανιζόμαστε ορατά με όλες μας τις ταυτότητες.

Happy IDAHOBIT!

#ηταυτότητάσουδενθέλειαλλαγή
#breakingthesilence