Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS: 40 χρόνια από την πρώτη διάγνωση

Κόκκινο φόντο. Στο πανω μερος με ασπρα γραμματα: "1η δεκεμβριου, 40 χρόνια HIV/AIDS. ενημερωνόμαστε και σπάμε το στίγμα. Κατω αριστερα μια εικόνα με την κόκκινη κορδέλα σε άσπρο φοντο. Δεξιά το λογότυπο του Orlandο σε ασπρο χρωμα

Η ιστορία του HIV/AIDS είναι διάτρητη από πένθος, συλλογικά τραύματα, στίγμα, αλλά και ανθεκτικότητες, κουίρ αλληλεγγύη και επιστημονικές νίκες.
Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους γκέι άνδρες.
Σταθερά υποτιμημένη.
Διαχρονικά περιθωριοποιημένη.
Και με μια συνεχή συνειδητοποίηση ότι δεν αρκούν τα επιστημονικά βήματα για να νικηθεί το στίγμα.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ:
– U=U, δηλ. το μη ανιχνεύσιμο=μη μεταδοτικό, δηλ. όταν ένα οροθετικό άτομο ακολουθεί την αγωγή του μπορεί κάνει τον ιό μη ανιχνεύσιμο ΑΡΑ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ.
– η PrEP (pre-exposure prophylaxis) προφυλάσσει οροαρνητικά άτομα με σεξουαλική ή άλλη δραστηριότητα που μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Ζητάμε να χορηγείται επίσημα στην Ελλάδα άμεσα.
– Μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου εξακολουθεί να μην γνωρίζει τους τρόπους μετάδοσης, διαιωνίζοντας το στίγμα. Ενημερωνόμαστε με εγκυρότητα και μεταδίδουμε την πληροφορία.
– Εξακολουθεί να απαγορεύεται σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες να γίνονται αιμοδότες. Απαιτούμε την απόσυρση του αναχρονιστικού μέτρου.
– Διεκδικούμε υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας ουσιαστικά προσβάσιμες για οροθετικά ή/και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, επιμορφωμένο προσωπικό και διαθεματική προσέγγιση.

Ενημερωθείτε: https://positivevoice.gr/