Με αφορμή την πρόσφατη Ημέρα Τρανς Ορατότητας (31/03): Τρανς άτομα και επιβεβαιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Η τρανς σημαία ανεμίζει με φόντο γαλάζιο ουρανό

Ενώ η ορατότητα των τρανς ατόμων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία (διεθνώς, αλλά και στην χώρα μας), τα δικαιώματά τους κάθε άλλο παρά κατοχυρωμένα είναι.

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ αλλά και την Μ. Βρετανία, παρακολουθούμε την προσπάθεια συντηρητικών ή/και alt-right/ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων να περιορίσουν βασικά δικαιώματα: στη Φλόριντα ψηφίστηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει την συζήτηση ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων στο σχολείο (νηπιαγωγείο και δημοτικό), κόντρα σε όλα τα παιδαγωγικά δεδομένα που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα συζήτησης γύρω από έμφυλα στερεότυπα από μικρή ηλικία.

Στο Τέξας και άλλες πολιτείες προχωρούν νομοσχέδια που περιορίζουν ή/και καταδικάζουν την πρόσβαση των τρανς ανηλίκων σε ασφαλείς και επιβεβαιωτικές υπηρεσίες φυλομετάβασης.

Στην Μ. Βρετανία τα τελευταία χρόνια τα τρανς ανήλικα άτομα δυσκολεύονται και καθυστερούν όλο και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες, εν μέσω καταγγελιών από μερίδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας που αντιδρούν στις υπηρεσίες της σχετικής κλινικής του NHS, σε ευθυγράμμιση με την κατάχρηση της επιστημονικής ιδιότητας που συναντάμε και στις ΗΠΑ και που αντιστέκεται στην σωρεία αδιαμφισβήτητων επιστημονικών δεδομένων για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών αυτών.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται τώρα να δηλώνει ότι οι θεραπείες μεταστροφής, που είχε ανακηρυχθεί ότι θα απαγορευτούν, θα απαγορευτούν τελικά ΜΟΝΟ σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αφήνοντας ξεκάθαρα εκτεθειμένα σε παραβιάσεις και κακοποίηση τα τρανς άτομα.

Επίσης, σε κινηματικό επίπεδο, δυνατές παραμένουν οι επιθέσεις -δήθεν- φεμινιστικών φωνών που αποκλείουν από τον λόγο, τις διεκδικήσεις και τις πρακτικές τους τρανς άτομα.

Στην Ελλάδα όλα αυτά δεν είναι μακρινά. Σε σταθερή βάση ενημερωνόμαστε από γονείς για γνωστούς και αναγνωρισμένους παιδοψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους που δεν σέβονται τον αυτοπροσδιορισμό των τρανς παιδιών, που συμβουλεύουν τους γονείς να κάνουν misgendering, και αναπαραπάγουν αντιεπιστημονικά και παθολογιοποιητικά στερεότυπα γύρω από την ανάπτυξη και την αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου.

Ως επιστημονικός φορέας που εξειδικεύεται στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δηλώνουμε ότι η οι επιβεβαιωτικές υπηρεσίες προς τρανς άτομα και τρανς παιδιά είναι ο μόνος ασφαλής και επιστημονικά ορθός τρόπος να υποδεχτούμε την διερεύνηση ή την αναγνώριση φύλου ενός παιδιού.

Οι επιβεβαιωτικές υπηρεσίες δεν είναι κατευθυντικές, δεν λένε στο παιδί πώς να νιώσει ή ποιο είναι το φύλο του, δεν “προβλέπουν” την εξέλιξη της τυχόν διερεύνησής του, δεν συνδέεουν αιτιολογικά και αυθαίρετα την διερεύνηση αυτή με ψυχοπαθολογία.

Ταυτόχρονα παραμένει θολό το τοπίο στην Ελλάδα για το τι ισχύει για την πρόσβαση των τρανς ατόμων που το επιθυμούν σε υπηρεσίες ορμονοθεραπείας από την 01/01/2022, οπότε και τέθηκε σε δεσμευτική ισχύ για τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας το ICD-11 που αποψυχιατρικοποιεί πλήρως την τρανς κατάσταση.

Και βέβαια, καμιία πρόβλεψη δεν υπάρχει για ολοκληρωμένη και οργανωμένη πρόσβαση σε ασφαλείς επιβεβαιωτικές υπηρεσίες φυλομετάβασης τρανς παιδιών και εφήβων -σύμφωνα πάντα με όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα που προβλέπουν σταδιακή, σύμφωνη με την ανάπτυξη και τις ανάγκες του κάθε παιδιού και χωρίς καμιά μη αναστρέψιμη χειρουργική παρέμβαση, διαδικασία.

Σήμερα, με αφορμή την πρόσφατη Ημέρα Τρανς Ορατότητας, χαιρόμαστε για τα βήματα που έχουν γίνει -όλα βήματα που κέρδισαν τα τρανς άτομα με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους για ισότητα και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ταυτόχρονα, σηκώνουμε και κρατάμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί με την ιδιότητα των επαγγελματιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, cis και μη, τρανς/non-binary κ.α. ατόμων.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο, απέναντι σε αντιεπιστημονικές και κακοποιητικές πρακτικές, δίπλα σε γονείς που διερευνούν τι πραγματικά είναι ασφαλές, ωφέλιμο ή/και απαραίτητο για τα παιδιά τους, αλληλέγγυα με τρανς άτομα που διεκδικούν τον αυτονόητο σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό και τα δικαιώματά τους -και από τις υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης