Η δύναμη είναι στο μαζί – Athens Pride 2022

Όταν ξεκινήσαμε πριν 4 σχεδόν χρόνια το Orlando LGBT+ πολλά από εμάς μετρούσαμε ήδη πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στην κοινότητα.

Ως “ειδικοί” ψυχοκοινωνικής στήριξης όμως δρούσαμε κυρίως κατά μόνας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τις φωνές της αποπαθολογιοποίησης, να δυναμώσουμε τα επιχειρήματα για την ευθύνη των ειδικών στην διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υπογραμμίζουμε συνεχώς ότι η επιστήμη είναι πολιτική -και ως τέτοια η ψυχιατρική/ψυχολογία ευθύνεται για τόσες και τόσες παραβιάσεις στα σώματα και τις ζωές των κουήρ ανθρώπων -και όχι μόνο. Μόνο με την ανάληψη αυτής της ευθύνης μπορούμε να πάμε μπροστά, επουλωτικά και επανορθωτικά.

Το πιο σημαντικό για εμάς τώρα είναι ότι είμαστε μαζί -και ως κουήρ άτομα πρώτα αλλά και ως επαγγελματίες ψ στην συνέχεια, γνωρίζουμε ότι χωρίς συλλογικούς αγώνες και προσπάθειες, χωρίς συνάντηση, χωρίς κοινότητα, τίποτα δεν προχωρά.

Συνεχίζουμε -για διαθεματική σκοπιά στις προσεγγίσεις μας, για αποπαθολογιοποίηση, για σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, για ανθρώπινα δικαιώματα, για άρση του στίγματος, για το τέλος της ντροπής στα φύλα και τις σεξουαλικότητες.

*Ευχαριστούμε όλες τις φίλες-ους-α και συναδέλφους που χθες περάσατε για ένα γεια. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη. Ευχαριστούμε τα άτομα που δεν γνωρίζουμε προσωπικά και θελήσατε να γνωριστούμε. Ευχαριστούμε τις φοιτήτριες, τους φοιτητές, τα φοιτητά που έχουν περάσει από τα μαθήματά μας και κάτι τα έχει συγκινήσει και έρχονται να το μοιραστούν.

‘Ευχαριστούμε’, κυρίως, όλα τα αρτηριοσκληρωτικά ομοφοβικά και τρανσφοβικά ψυχοκοινωνικά κλινικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα από τα οποία περάσαμε (και ακόμα συναντάμε) και μας έπεισαν αρχικά ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος που αξίζει να υπάρχουμε, αλλά ούτε και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, στην συνέχεια.

Η επιμονή τους στα παγιωμένα στερεότυπα, την παθολογιοποίηση και την αορατότητα των ζωών των ΛΟΑΤΚΙ+, είναι πια η επιμονή μας για την αλλαγή.

Out & proud.

Συνεχίζουμε.

Για όσα άτομα δεν ήσασταν εκεί, μοιραζόμαστε το κείμενο του χαιρετισμού μας από την σκηνή του Athens Pride 2022:

“Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πλήρη αποπαθολογιοποίηση της ομοφυλοφιλίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και 2 χρόνια από την αποπαθολογιοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.
Παρ’ όλα αυτά οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες εξακολουθούν να ψυχιατρικοποιούνται και να στιγματίζονται, άμεσα ή έμμεσα, μέσα στα πλαίσια που θεωρητικά πρέπει να είναι από τα ασφαλέστερα για κάθε άτομο: στα γραφεία των ειδικών ψυχικής υγείας.
 
Την μεγαλύτερη επίθεση αυτήν την στιγμή και το εχθρικότερο κλίμα από επαγγελματίες, το δέχονται τα τρανς ανήλικα άτομα παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία αμφισβητείται ευθέως το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό και η πρόσβασή τους σε επιβεβαιωτικές υπηρεσίες υγείας.
 
Στην Ελλάδα οι παιδοψυχίατροι στις περισσότερες δημόσιες δομές που γνωρίζουμε υποστηρίζουν το misgendering, την παθολογιοποίηση και τις μη επιβεβαιωτικές υπηρεσίες, αφήνοντας δεκάδες, και σταδιακά εκατοντάδες παιδιά που κάνουν coming out σε ένα κενό υπηρεσιών, αν θέλουν να αποφύγουν τις κακοποιητικές, αναχρονιστικές προσεγγίσεις.
 
ΛΟΑΤΚΙ+ έφηβα και νεαρά ενήλικα άτομα εξακολουθούν να εμφανίζουν αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονικότητα σε ποσοστά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των μη ΛΟΑΤΚΙ+, ως συνέπεια των διακρίσεων και της απουσίας πρόσβασης σε ασφαλείς, συμπεριληπτικές υπηρεσίες.
 
Εμείς:
– Προωθούμε μια κοινοτική, ριζοσπαστική, διαθεματική προσέγγιση στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβατή με όλα τα σύχγρονα επιστημονικά δεδομένα, που θα συμπεριλαμβάνει κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία, θα υποστηρίζει τις επιβεβαιωτικές υπηρεσίες και θα κάνει χώρο για ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ επαγγελματίες και ερευνητές-τριες-ά.
– Διεκδικούμε ανοιχτές, δημόσιες, επιβεβαιωτικές υπηρεσίες για ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικά τρανς παιδιά και ανήλικα άτομα, απαιτούμε ασφαλιστική κάλυψη όλων των ιατρικών υπηρεσιών φυλομετάβασης, οριζόντια απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, απαγόρευση των αχρείαστων επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη, προσβάσιμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας για κάθε επάγγελμα συναφές με την ψυχική υγεία.
 
Ως Orlando LGBT+ και ως ανοιχτά κουήρ άτομα που εργαζόμαστε στο πεδίο της ψυχοκοινωνικής στήριξης, θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τις κυρίαρχες προσεγγίσεις, να αναγνωρίζουμε τα κουήρ συλλογικά τραύματα που έχουν προκληθεί από τις δήθεν επιστημονικές αλήθειες ανά τις δεκαετίες, και να θυμίζουμε ότι η επιστήμη είναι πολιτική.
 
Ευχαριστούμε όσες-ους-α προηγήθηκαν στους αγώνες ενάντια στην παθολογιοποίηση, όλα τα άτομα που εισέβαλαν σε συνέδρια ψυχιάτρων και άλλων δήθεν ειδικών από την δεκαετία του ’70 και μετά, όσες-ους-α διεκδίκησαν ανατρεπτικά δημόσιο χώρο και λόγο, κόντρα στον κακοποιητικό επιστημονικό λόγο από τότε μέχρι σήμερα.
 
Η δύναμη είναι στο μαζί.
Συνεχίζουμε, άνευ όρων.
Καλή πορεία, καλή διαμαρτυρία!”