Εβδομάδα Λεσβιακής Ορατότητας

Ξεκινά σήμερα η Εβδομάδα Λεσβιακής Ορατότητας!

“Πώς ξεκίνησα: με πανικό. Τι μου συμβαίνει; Είναι φυσιολογικό; είμαι ακόμα καλή κόρη; Καλό παιδί που ήθελα τόσο να είμαι;

Αφού άρχισα να ξεφλουδίζω με τα χρόνια τα λεπτά ατελείωτα στρώματα ντροπής και ενοχής για την επιθυμία μου, οι πλατωνικοί έρωτες για τις φίλες μου και δασκάλες μου άρχισαν να ρωτούν: Πότε θα φιλήσω το πρώτο κορίτσι;

Ημουν σίγουρη πως είμαι η μόνη λεσβία στην Ελλάδα. Η λέξη ακουγόταν σαν βόμβα και όποτε τη διάβαζα -σπάνια βέβαια-μ’ έπιανε ταχυκαρδία. Δεν μπορούσα ακόμα να πω τη λέξη λεσβία, ούτε να τη σκεφτώ καλά καλά. Για κάποιο λόγο αποφάσισα να πάω στην Αγγλία πεπεισμένη ότι εκεί θα βρω λεσβίες. Η αορατότητα μ’ έκανε να αγνοήσω όλες τις λεσβίες που είχα γύρω μου. Κάποια στιγμή τις βρήκα, στην Αθήνα, στην Ερεσσό και η αίσθηση συνύπαρξης μαζί τους στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή ήταν από τις πιο δυνατές και καθοριστικές εμπειρίες της ζωής μου.

Ναι, είμαστε, υπάρχουμε και η σκέψη, το συναίσθημα, η φωνή μας, το άγγιγμά μας, ο έρωτάς μας, το γέλιο μας και το δάκρυ μας είναι αληθινά, υπαρκτά και πέρα για πέρα ζωντανά.”

(Απόσπασμα από το “Λεσβίωμα“, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην ειδική έκδοση “Αόρατη Ιστορία: Διαδρομές, Βιώματα και Πολιτικές των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα” -επιμέλεια: Αγγελίδης, Παπαθανασίου, Χρηστίδη.)

Όσα περιγράφονται σε αυτό, είναι όσα συχνά ακούνε και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν με λεσβίες γυναίκες και κορίτσια. Η λεσβιακή εμπειρία/ταυτότητα χρειάζεται ορατότητα, ασφαλή χώρο και μείωση της ντροπής για να ξεδιπλωθεί και στο ψυχοθεραπευτικό/συμβουλευτικό πλαίσιο.

Χίλια επιβλαβή και ετεροκανονικά στερεότυπα συνοδεύουν την λεσβιακή εμπειρία, όπως:
– οι θηλυκές γυναίκες δεν είναι λεσβίες
– οι λεσβίες έχουν πρόβλημα με τους άνδρες γύρω τους
– μία λεσβία μπορεί να “αλλάξει” προσανατολισμό εάν γνωρίσει έναν φροντιστικό και στοργικό άνδρα
– οι λεσβίες δεν ενδιαφέρονται πολύ για το σεξ
– ένα κορίτσι δεν μπορεί να ξέρει ότι είναι λεσβία από πολύ νωρίς στη ζωή της
– μία θηλυκή λεσβία κάνει πάντα σχέση με μία πιο αρρενωπή
– υπάρχουν πάντα συγκεκριμένοι ρόλοι στη σχέση και στο σεξ μεταξύ δύο γυναικών
….και πολλά άλλα.

Στις λεσβίες γυναίκες και τα κορίτσια ευχόμαστε δύναμη, ορατότητα και ελευθερία να εκφράζουν και να επιτελούν (και) αυτήν την ταυτότητά τους.

Στις-τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας λέμε να αναστοχαστούν τα δικά τους εσωτερικευμένα στερεότυπα γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα, ομοερωτικότητα και ομοσυντροφικότητα, τον σεξισμό και την ομο/λεσβοφοβία, έξω από τα ετεροκανονικά πρότυπα των σχέσεων με τα οποία γαλουχηθήκαμε. Πείτε δυνατά τη λέξη “λεσβία”. Αναφέρετέ τη στις συζητήσεις με συναδέλφους και φίλες. Παρατηρήστε τον εαυτό/την εαυτή σας. Υπάρχει κάτι που σας φέρνει σε αμηχανία λέγοντας ή ακούγοντάς τη;

Ήρθε η ώρα να την επαναλαμβάνουμε συχνότερα και να κάνουμε περισσότερο χώρο για τα λεσβιακά βιώματα.

Happy Lesbian Visibility Week!