Ενημέρωση για την παρουσία μας στις εργασίες της LIBE στην Αθήνα

Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων / LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χθες 06/03/2023 εκπρόσωπος του Orlando LGBT+ συναντήθηκε με την επιτροπή και απάντησε σε σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα η επ. συνυπεύθυη του φορέα μας, Νάνσυ Παπαθανασίου, εστίασε και απάντησε σε σειρά ζητημάτων όπως:

  • Η μη θέσπιση της ισότητας σε γάμο/τεκνοθεσία/αναγνώριση τέκνων.
  • Η ακόμα περισσότερο οξυμένη τα τελευταία χρόνια αστυνομική βία, η ρατσιστική μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ από την αστυνομία αλλά και η πάγια ατιμωρησία αστυνομικών (πειθαρχική ή/και ποινική) -όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
  • Η παραβίαση δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων και βέβαια το διαρκές έγκλημα των επαναπροωθήσεων.
  • Η απουσία συμπεριληπτικών πρακτικών για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και οι ευθείες παραβιάσεις δικαιωμάτων στα εν λόγω πεδία (ενδεικτικά: απουσία συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής, ομο/τρανς/ιντερ-φοβικός σχολικός εκφοβισμός, αδυναμία πρόσβασης σε affirmative υπηρεσίες υγείας/ψυχικής υγείας για τρανς άτομα και ειδικότερα τρανς ανήλικα άτομα και παιδιά κ.α.).
  • Η προβληματική προσέγγιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων μέσα από τη ψήφιση αποσπασματικών ή/και ανεφάρμοστων νομοσχεδίων (άλλα κυρίως θετικά, άλλα όχι) που καθιστά δυσκολότερη την αναθεώρηση/βελτίωσή τους αργότερα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η θέσπιση του νόμου για τις θεραπείες μεταστροφής). Επιπλέον η ανάγκη βελτίωσης νόμων και από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως η αναθεώρηση του νόμου για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (με πάγιο αίτημα να γίνει εξωδικαστική και δωρεάν διαδικασία). Επιμένουμε στην έννοια του pink washing και τις πολιτικές τακτικές με τις οποίες εμφανίζεται.
  • Η χαμένη ευκαιρία της κατοχύρωσης της προστασίας από διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ στην τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση -πρόταση που δεν υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Στόχος του φορέα μας ήταν στον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο να παρέχουμε μία κριτική, διαθεματική επισκόπηση για το ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων σήμερα στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζουμε ότι τα εν λόγω δικαιώματα και οι παραβιάσεις τους διασταυρώνονται και συνομιλούν με το γενικότερο κλίμα του σεβασμού ή μη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: η κατάσταση των ΜΜΕ, ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος, η θεσμική και δικαστική αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, οι υποκλοπές, η αίσθηση ή μη απονομής δικαιοσύνης για έμφυλα/ρατσιστικά εγκλήματα κ.α

Θεωρούμε ενδεικτικό ότι η παρουσία της εν λόγω επιτροπής στην Ελλάδα, επιτροπής της οποίας θα έπρεπε να ενισχύουμε την επίσκεψη και τις εργασίες, εν τέλει ολοκληρώνεται σε αντίθεση με τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που ζητούσε την ακύρωσή της.

Παραμένουμε, ως φορέας, διαθέσιμες-οι-α στο μέλλον σε σχετικές κινήσεις και διερευνήσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων -με επικέντρωση σε έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.