Ας είναι το 2022 η χρονιά που θα αγκαλιαζόμαστε ξανά ελεύθερα, χωρίς δισταγμό

Πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει βεγγαλικά σε έντονα χρώματα και στο κάτω μέρος γράφει "Ας είναι το 2022 η χρονιά που θα αγκαλιαζόμαστε ξανά ελεύθερα" με το λογότυπο του Orlando LGBT+ στην κάτω δεξιά γωνία
Πίνακας από τη σειρά “Fireworks” της Nata Korpusova

Σκεφτήκαμε πριν το κλείσιμο του 2021 να κάνουμε έναν απολογισμό των δράσεων του φορέα μας από την χρονιά που πέρασε. Όμως το μετανιώσαμε. Όποιο άτομο θέλει μπορεί να μπει στο site μας και να βρει άρθρα και συνεντεύξεις, προγράμματα στα οποία συμμετείχαμε, δράσεις που κάναμε, την καμπάνια μας που τρέχει για τις θεραπείες μεταστροφής και την διαδικτυακή μας συζήτηση γύρω από αυτήν, την παρουσίαση του βιβλίου μας, τις επιμορφώσεις/ευαισθητοποιήσεις συναδέλφων, τις επιστημονικές δημόσιες παρεμβάσεις μας για την ψυχική υγεία και πολλά-πολλά άλλα.

Μέσα σε όλο αυτό που ζούμε όμως, υγειονομικά και κοινωνικά, που οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τους πολλαπλούς αποκλεισμούς αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες, η σκέψη μας πάει στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες και όσα αντιμετώπισαν ακόμα εντονότερες διακρίσεις την χρονιά που πέρασε. Στα τρανς άτομα χωρίς δυνατότητα αλλαγής των νομικών τους εγγράφων που βίωσαν αποκλεισμούς μέσα στους αποκλεισμούς, μην μπορώντας να κυκλοφορήσουν άνετα και με ασφάλεια λόγω των επιβεβλημένων ελέγχων. Στα άτομα που ασκούν σεξεργασία. Στα ανήλικα και νεαρά άτομα που βρέθηκαν κλεισμένα περισσότερες ώρες μέσα σε μη δεκτικά ή/και κακοποιητικά οικιακά περιβάλλοντα, και αντίστοιχα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε κακοποιητικές σχέσεις κάθε είδους. Στα ανάπηρα κουίρ άτομα και τα άτομα που ανήκουν σε εξαιρετικά ευάλωτες/ευπαθείς ομάδες, για τις επιπλέον δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, διασκέδαση, κοινοτικές επαφές.

Νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε αυτήν την χρονιά με απαλότητα και επαφή -με άτομα κοντινά ή μακρινά μας, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και αλληλοφροντίδας. Χωρίς αυστηρές αυτοκριτικές και επιτακτικά new year resolutions για επίτευξη μεγαλόπνοων στόχων -αλλά δημιουργώντας χώρο για την κούραση, την εξάντληση, την απελπισία ή την αγωνία, τον θυμό ή την ανησυχία για ό,τι συμβαίνει προσωπικά και κοινωνικά και την σταδιακή αναδιάρθρωση προσωπικών και συλλογικών αγώνων χωρίς εύκολες συνταγές. Χώρο για δημιουργικότητα μέσα σε αβέβαιες εποχές, για ενδυνάμωση μέσα σε στρεσογόνες περιστάσεις, για ελπίδα μέσα σε αρνητικές ειδήσεις και δεδομένα. Χώρο για αποθέματα ανακούφισης, φροντίδας και ανθεκτικότητας, σε πλαίσια και σχέσεις που μας είναι γνώριμα ή και όχι.

Σας ευχόμαστε μια νέα χρονιά στην οποία δεν θα εξαντληθούν τα αποθέματά σας.

Κι αν όμως εξαντληθούν, σας ευχόμαστε να νιώσετε ασφάλεια κοντά σε ανθρώπους που θα σας στηρίξουν για την δημιουργία νέων.

Ας είναι το 2022 η χρονιά που θα αγκαλιαζόμαστε ξανά ελεύθερα, χωρίς δισταγμό.

Με αλληλεγγύη,

ORLANDO LGBT+

………………………………

ΥΓ.: μετά από 4 χρόνια, ευχόμαστε το 2022 να είναι επίσης η χρονιά που θα δικαιωθεί ο αγώνας για την δολοφονία του Ζακ. Για όσα άτομα τον αγαπούσαμε, αλλά κυρίως για όλα τα άτομα της κοινότητας τα οποία έβλεπαν σε εκείνον κάτι από την ανθεκτικότητα, την αγωνιστικότητα και την ελπίδα που χρειάζονταν σε δύσκολες στιγμές.