Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο “Advances in Evidence-Based Psychotherapy for Working with Gender and Sexual Minorities”

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο “Advances in Evidence-Based Psycgotherapy for Working with Gender & Sexuality Minorities” και τις ερευνητικές εξελίξεις για καλές πρακτικές στην ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στη Βουδαπέστη.

Συγκεκριμένα οι επιστημονικά υπεύθυνες Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, MSc και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Orlando LGBT+ Αντώνης Πούλιος, PhDc και Φίλιππος Παγάνης, καθώς και η επιστημονική συνεργάτιδα Εύα Πετράκη, παρουσίασαν ένα experts panel με τις πρόσφατες ερευνητικές τους δραστηριότητες και θέμα: “Discrimination, chemsex, mental health services, and support networks: Bringing forward the experience of LGBTQI+ community”.

Παρουσιάσαμε για πρώτη φορά τα πρώτα αποτελέσματα των δύο πανελλήνιων ερευνών μας για τις Στάσεις των Ειδικών Ψυχικής Υγείας σε ΛΟΑΤ+ ζητήματα, αλλά και την Επίδραση των Διακρίσεων και την Ψυχική Ανθεκτικότητα σε ΛΟΑΤ+ άτομα στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα που έχουμε ως τώρα δεν είναι ευχάριστα. Από τη μία βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο ελληνικό σκηνικό, με σοβαρές επιδράσεις στην ψυχική τους υγεία, και από την άλλη μια μεγάλη δυσκολία οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να παρέχουν ασφαλείς και συμπεριληπτικές υπηρεσίες, χωρίς στίγμα και κακοποίηση.

Τα αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουμε και εδώ, στην Αθήνα, σε μερικούς μήνες από τώρα, ελπίζοντας να εντείνουμε τις συζητήσεις γύρω από την ισχύ των ειδικών, τον κώδικα δεοντολογίας και την καλλιέργεια πραγματικά ασφαλών τόπων στην ψυχοθεραπεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Μέχρι τότε η αλληλεπίδραση με ΛΟΑΤΚΙ+ συναδέλφους αλλά και cis, staight επαγγελματίες που αποφασίζουν να επιμορφωθούν πλήρως και να παρέχουν ορθές, διαθεματικές υπηρεσίες, είναι ανακουφιστική και δίνει δύναμη για τη συνέχεια.

Ακόμα μεγαλύτερο δώρο όμως, είναι η δουλειά με τους/τις θεραπευόμενους-ες μας, και η κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ασφαλών τόπων στη θεραπευτική σχέση, με ισότιμους όρους.